Víno jako kulturní fenomén ve městech od středověku do 19. století

Datum konání: 10.–11. 10. 2023

Místo konání: Budova Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1

Termín podání přihlášek: 15. 4. 2023

Dokumenty

O konferenci

42. mezinárodní konference Archivu hlavního města Prahy, pořádaná ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Historickým ústavem Akademie věd České republiky a Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy. S ohledem na již dosažené výsledky dosavadních výzkumů bychom chtěli téma naší konference soustředit do široké oblasti kulturních dějin s interdisciplinárním přesahem, zejména do sféry archeologie, etnografie, dějin umění, literatury a dalších společenskovědních disciplín. Zajímá nás nejen otázka vína a jeho vnímání jako potraviny, historicky nejčastěji konkurující pivu, ale např. i jeho dobové využití v léčitelství. Příspěvky budou otištěny v monotematickém čísle v rámci řady Documenta Pragnesia.

Pořadatel

  • Archiv hlavního města Prahy
  • Filozofická fakulta Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem
  • Historický ústav Akademie věd ČR
  • Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy
  • Ústav vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně

Kontakt: PhDr. Markéta Růčková, Ph.D.

Archiv hlavního města Prahy, Archivní 6, 149 00 Praha 4

E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.; Tel. 236 004 020

Filozofická fakulta

Provozovatelem tohoto konferenčního portálu je Filozofická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.
www.ff.ujep.cz

UJEP

Filozofická fakulta je jednou z osmi fakult, které svou vzdělávací a vědeckovýzkumnou činnost provozují v rámci Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.
www.ujep.cz

Muzeum

Častým partnerem a spolupořadatelem našich konferencí i jiných kulturních, vědeckých a vzdělávacích akcí je Muzeum města Ústí nad Labem.
www.muzeumusti.cz

Město Ústí n. L.

FF UJEP se hrdě hlásí k městu Ústí nad Labem. Bližší informace o městě, jeho okolí a infrastruktuře můžete najít na webových stránkách města.
www.usti-nad-labem.cz

usti nad labem