Slova a svoboda

III. ročník studentské konference

Datum konání: 24. až 25. 11. 2017

Místo konání: Filozofická fakulta Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

Masaryk, to byl filosof, co založil stát.

Jan Patočka

 

Anotace

Jména prvního československého prezidenta a jednoho z největších československých filosofů 20. století nejsou zvolena jako podtitul III. Ročníku studentské konference SLOVA A SVOBODA nikterak náhodně, protože od jejich úmrtí uplynou tento rok významná jubilea. S oběma muži je spojen nárok a zisk politické svobody tohoto státu, ať se jednalo o zahraniční misi T. G. Masaryka nebo aktivní roli Jana Patočky jakožto mluvčího Charty 77. S tím ovšem úzce souvisí také užívání slov, neb jak známo, ze slov je utkán svět. Slovo bývá častěji, než se zdá, odpovědí a reakcí na dění kolem nás.

Slova se používají různě, různě se spojují nebo vynechávají, aby se něco zakrylo, nebo zcela ztratilo. Historici v pramenech objevují různá slova, která vypovídají o pravdě. Ta je však velmi relativní, stačí vynechat jen malou část příběhu a vše je jinak. Je potřeba k pramenům vždy přistupovat kriticky. Stejně tak filosof či politolog si musí uvědomit sílu slov a jakým způsobem se dají slova užívat.

Svoboda pro každého člověka může znamenat něco jiného. Pro někoho je to svoboda slova, pro jiného svoboda žití. V minulosti se často setkáváme s momenty, kdy je svoboda člověku odepírána, s momenty, kdy se člověk snažil si svou svobodu vydobýt.

Proto bychom rádi na konferenci přivítali příspěvky, které ukazují, jak bylo, nebo je s pravdou zacházeno, či jak mohou být slova různě používána a jak může být pravda upravovaná, protože dějiny píší vítězové. Dále uvítáme studie zabývající se svobodou a jejím projevováním či omezováním. Jsou vítány příspěvky historické, filosofické, pedagogické a politologické.

Řádně vyplněnou přihlášku nám, prosím, zašlete nejpozději do 28. října 2017 na e-mailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
V případě jakýkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat na tentýž e-mail nebo facebookovou stránku: Konference „Slova a svoboda“. Vybraní přednášející budou informováni nejpozději do konce měsíce října.

Organizátoři si vyhrazují právo výběru příspěvků. Maximální rozsah mluveného projevu je 10 až 15 minut. Konferenčními jazyky jsou čeština, slovenština, polština a angličtina.

Program

Program konference

Organizátoři

AXON – Spolek studentů historických věd FF UJEP

  • Mgr. Mirka Salavová
  • Bc. Michaela Casková

Místo konání

Filozofická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem
Pasteurova 13, 400 96 Ústí nad Labem

Filozofická fakulta

Provozovatelem tohoto konferenčního portálu je Filozofická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.
www.ff.ujep.cz

UJEP

Filozofická fakulta je jednou z osmi fakult, které svou vzdělávací a vědeckovýzkumnou činnost provozují v rámci Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.
www.ujep.cz

Muzeum

Častým partnerem a spolupořadatelem našich konferencí i jiných kulturních, vědeckých a vzdělávacích akcí je Muzeum města Ústí nad Labem.
www.muzeumusti.cz

Město Ústí n. L.

FF UJEP se hrdě hlásí k městu Ústí nad Labem. Bližší informace o městě, jeho okolí a infrastruktuře můžete najít na webových stránkách města.
www.usti-nad-labem.cz

usti nad labem