Pravda, relativita a hodnotová neutralita

Datum konání: 6. a 7. října 2016

Místo konání: Písek, penzion Sport

Dokumenty

Zpráva z konference

Anotace

Cílem konference je zamyslet se nad otázkou pravdy ve filosofii, vědě, náboženství a v demokratických i nedemokratických společnostech. Co pravdou rozumějí filosofové, vědci, náboženští myslitelé, politikové i političtí teoretici? Co pravda znamená v českém etickém a politickém myšlení a v českém etickém a politickém životě? Proč hrála v naší minulosti takovou významnou roli a hraje ji dosud? Je pravda slučitelná s demokracií? Je jakákoli koncepce pravdy slučitelná se současnou vědou a filosofií? Je pravda spíše otázkou metodologickou a formálně logickou nebo je možné ji vztáhnout i k věcným obsahům jednotlivých věd a filosofických směrů? Nepřebírají dnes relativita či hodnotová neutralita role, které dříve plnila pravda? Nepředstavuje relativita či relativní pravda v dnešních humanitních vědách dostatečnou náhradu za pravdu, která spíše patří do starého metafyzického železa? Nezaručuje hodnotová neutralita mnohem lépe vědeckou objektivitu společenských věd i sekulárnost liberálních demokracií?

Program

Program

Organizátor

Katedra politologie a filosofie FF UJEP, PhDr. Martin Šimsa, Ph.D.

FF UJEP

Philosophische Fakultät der Jan-Evangelista-Purkyně-Universität in Ústí nad Labem  ist Netzbetreiber dieser Tagungswebseiten.
www.ff.ujep.cz

UJEP

Philosophische Fakultät ist eine der Fakultäten, die sind innerhalb der Jan-Evangelista-Purkyně-Universität in Ústí nad Labem  umgesetzt.
www.ujep.cz

Muzeum

Museum der Stadt Ústí nad Labem ist ein häufiger Partner für unseren Tagungen und anderen kulturellen, wissenschaftlichen und pädagogischen Veranstaltungen.
www.muzeumusti.cz

Stadt Ústí n. L.

Philosophische Fakultät bekennt sich stolz zur Stadt Ústí nad Labem (dt. Aussig). Nähere Informationen über die Stadt, ihre Umgebung und Infrastruktur können Sie an den Stadt-Webseiten zu finden.
www.usti-nad-labem.cz

usti nad labem