Dějiny ve veřejném prostoru III: globální paměť

Datum konání: 20. a 21. října 2022

Místo konání: Ústav pro studium totalitních režimů, Praha

Program

Program konference

O konferenci

Třetí ročník fóra DVP se zaměří na světový rozměr paměti. Paměť chápeme jako předivo globálně sdílených institucí, médií, praktik a obrazů, které spoluutvářejí naše představy o minulosti a budoucnosti. Veřejný prostor je pak místem, kde jsou prvky tohoto přediva reprodukovány, rozporovány a užívány v nových kontextech. Jak klimatická krize mění naše představy o budoucnosti i minulosti? Jaká témata z českých dějin se dočkala filmového či jiného zpracování pro světové publikum? Co mají společného a v čem se liší historické kontroverze v zahraničí a v Česku? Jak si v tomto kontextu vede české školství? Cílem konference není poměřovat „české“ přístupy se „světovými“ trendy, nýbrž popsat vztahy, které českou a potažmo středoevropskou zkušenost s dějinami propojují s dynamikou paměti ve světovém měřítku.

Program konference a registraci najdete na webu FORUMDVP.

Účast na konferenci je zpoplatněna (1 den 200 Kč, oba dny 300 Kč), vybrané konferenční poplatky budou použity na úhradu nákladů spojené s organizací konference. Po registraci Vám bude zaslán e-mail s pokyny k platbě přes portál GoOut.

Součástí konference je také doprovodný program – divadelní představení Present: perfect v divadle Alfred ve dvoře ve čtvrtek 20. října a Kulatý stůl: Popularizace dějin v pátek 21. října, kde přivítáme hosty Michala Stehlíka a Ivetu Coufalovou.

FF UJEP

Philosophische Fakultät der Jan-Evangelista-Purkyně-Universität in Ústí nad Labem  ist Netzbetreiber dieser Tagungswebseiten.
www.ff.ujep.cz

UJEP

Philosophische Fakultät ist eine der Fakultäten, die sind innerhalb der Jan-Evangelista-Purkyně-Universität in Ústí nad Labem  umgesetzt.
www.ujep.cz

Muzeum

Museum der Stadt Ústí nad Labem ist ein häufiger Partner für unseren Tagungen und anderen kulturellen, wissenschaftlichen und pädagogischen Veranstaltungen.
www.muzeumusti.cz

Stadt Ústí n. L.

Philosophische Fakultät bekennt sich stolz zur Stadt Ústí nad Labem (dt. Aussig). Nähere Informationen über die Stadt, ihre Umgebung und Infrastruktur können Sie an den Stadt-Webseiten zu finden.
www.usti-nad-labem.cz

usti nad labem