Dějiny ve veřejném prostoru II: Vystavování minulosti

Konference proběhne v několika termínech v říjnu, listopadu a prosinci. Přednášky bude možné sledovat na YouTube kanále Ústavu pro studium totalitních režimů, tlumočení přednášek v angličtině bude zajištěno.

Termíny nejbližších setkání

Stream panelu Inventura paměti, 12. listopadu

Stream panelu Inventura paměti II, 13. listopadu  

Program

Program konference

Uskutečněná setkání

Čtvrtek 22. října

14:00 - 15:30 Úvodní přednáška: Barbara Kirshenblatt-Gimblett: Vystavování historie, vytváření historie: nadnárodní pohledy

16:00 - 17:30 Panel Muzea v pohybu

Moderátor: Čeněk Pýcha, vystoupí Vojtěch Kyncl (Historický ústav AV ČR, v. v. i.), Václav Sixta (ÚSTR), Marta Harasimowicz (Ústav českých dějin FF UK), Karolína Bukovská (Freie Universität Berlin) a Libor Jůn (Národní muzeum)

Pátek 23. října

10:00 - 11:30 Panel V centru pozornosti muzea: aktuální problémy vystavování soudobých dějin v muzeích

Moderátoři: Jakub Jareš a Iva Vachková, diskuze se zúčastní Martina Lehmannová (ICOM), Alena Petruželková (Památník národního písemnictví) a Petr Chlebec (Centrum kultury a vzdělávání Blatná, Městské muzeum Blatná)

Anotace konference

Ústav pro studium totalitních režimů, Filozofická fakulta Univerzity J. E. Purkyně, Filozofická fakulta UK, Pedagogická fakulta UK a Historický ústav AV ČR zvou na druhý ročník fóra Dějiny ve veřejném prostoru na téma Vystavování minulosti

Historie vždy byla v přímém a úzkém kontaktu se současností. Do přítomnosti se nepřetržitě prolamuje i prosakuje, poskytuje živnou půdu pro budoucí úvahy i dění. Tento vztah je pro řadu odborníků zdánlivě zřejmý, ale v širší společenské debatě je mu věnován prostor jen občas, nejčastěji formou dílčích nebo příležitostných počinů. Zástupci Univerzity Karlovy, Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, Historického ústavu Akademie věd a Ústavu pro studium totalitních režimů se proto rozhodli vytvořit vzdělávací platformu, jež by měla v pravidelných intervalech poskytnout příležitost nejen k mezioborové diskuzi, ale také k obecnější výměně názorů a zkušeností, jež se problematiky zpřítomňování dějin ve veřejném prostoru aktuálně dotýkají.

V roce 2020 se fórum Dějiny ve veřejném prostoru zaměří na vystavování minulosti. Veřejný prostor chápeme v širším slova smyslu. Kromě tradičních paměťových institucí, jakými jsou škola, archiv nebo muzeum, nás bude zajímat, jak s minulostí pracují trh, zábavní průmysl nebo masová a digitální média. Ve všech těchto prostředích je minulost neustále vystavována, přestavována, rozkládána a vykládána. Přestože často slyšíme povzdechy, že neznáme svou minulost, zdá se, že dějiny neztrácejí ve veřejném prostoru svůj význam, spíše naopak. Vzpomeňme jen na poslední „kauzy”, jakými byly spor o společenskou roli Památníku Lidice, veřejné kontroverze kolem pomníku maršála Koněva nebo diskuze o potřebě budovat nová muzea. Kromě sporů o výklad minulosti se stále častěji setkáváme i s dějinami, jež slouží jako dobře promyšlený marketing nebo obchodní komodita a atrakce.

 

FF UJEP

Philosophische Fakultät der Jan-Evangelista-Purkyně-Universität in Ústí nad Labem  ist Netzbetreiber dieser Tagungswebseiten.
www.ff.ujep.cz

UJEP

Philosophische Fakultät ist eine der Fakultäten, die sind innerhalb der Jan-Evangelista-Purkyně-Universität in Ústí nad Labem  umgesetzt.
www.ujep.cz

Muzeum

Museum der Stadt Ústí nad Labem ist ein häufiger Partner für unseren Tagungen und anderen kulturellen, wissenschaftlichen und pädagogischen Veranstaltungen.
www.muzeumusti.cz

Stadt Ústí n. L.

Philosophische Fakultät bekennt sich stolz zur Stadt Ústí nad Labem (dt. Aussig). Nähere Informationen über die Stadt, ihre Umgebung und Infrastruktur können Sie an den Stadt-Webseiten zu finden.
www.usti-nad-labem.cz

usti nad labem