Slova a svoboda

III. ročník studentské konference

Datum konání: 24. až 25. 11. 2017

Místo konání: Filozofická fakulta Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

Masaryk, to byl filosof, co založil stát.

Jan Patočka

 

Anotace

Jména prvního československého prezidenta a jednoho z největších československých filosofů 20. století nejsou zvolena jako podtitul III. Ročníku studentské konference SLOVA A SVOBODA nikterak náhodně, protože od jejich úmrtí uplynou tento rok významná jubilea. S oběma muži je spojen nárok a zisk politické svobody tohoto státu, ať se jednalo o zahraniční misi T. G. Masaryka nebo aktivní roli Jana Patočky jakožto mluvčího Charty 77. S tím ovšem úzce souvisí také užívání slov, neb jak známo, ze slov je utkán svět. Slovo bývá častěji, než se zdá, odpovědí a reakcí na dění kolem nás.

Slova se používají různě, různě se spojují nebo vynechávají, aby se něco zakrylo, nebo zcela ztratilo. Historici v pramenech objevují různá slova, která vypovídají o pravdě. Ta je však velmi relativní, stačí vynechat jen malou část příběhu a vše je jinak. Je potřeba k pramenům vždy přistupovat kriticky. Stejně tak filosof či politolog si musí uvědomit sílu slov a jakým způsobem se dají slova užívat.

Svoboda pro každého člověka může znamenat něco jiného. Pro někoho je to svoboda slova, pro jiného svoboda žití. V minulosti se často setkáváme s momenty, kdy je svoboda člověku odepírána, s momenty, kdy se člověk snažil si svou svobodu vydobýt.

Proto bychom rádi na konferenci přivítali příspěvky, které ukazují, jak bylo, nebo je s pravdou zacházeno, či jak mohou být slova různě používána a jak může být pravda upravovaná, protože dějiny píší vítězové. Dále uvítáme studie zabývající se svobodou a jejím projevováním či omezováním. Jsou vítány příspěvky historické, filosofické, pedagogické a politologické.

Řádně vyplněnou přihlášku nám, prosím, zašlete nejpozději do 28. října 2017 na e-mailovou adresu Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein..
V případě jakýkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat na tentýž e-mail nebo facebookovou stránku: Konference „Slova a svoboda“. Vybraní přednášející budou informováni nejpozději do konce měsíce října.

Organizátoři si vyhrazují právo výběru příspěvků. Maximální rozsah mluveného projevu je 10 až 15 minut. Konferenčními jazyky jsou čeština, slovenština, polština a angličtina.

Program

Program konference

Organizátoři

AXON – Spolek studentů historických věd FF UJEP

  • Mgr. Mirka Salavová
  • Bc. Michaela Casková

Místo konání

Filozofická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem
Pasteurova 13, 400 96 Ústí nad Labem

FF UJEP

Philosophische Fakultät der Jan-Evangelista-Purkyně-Universität in Ústí nad Labem  ist Netzbetreiber dieser Tagungswebseiten.
www.ff.ujep.cz

UJEP

Philosophische Fakultät ist eine der Fakultäten, die sind innerhalb der Jan-Evangelista-Purkyně-Universität in Ústí nad Labem  umgesetzt.
www.ujep.cz

Muzeum

Museum der Stadt Ústí nad Labem ist ein häufiger Partner für unseren Tagungen und anderen kulturellen, wissenschaftlichen und pädagogischen Veranstaltungen.
www.muzeumusti.cz

Stadt Ústí n. L.

Philosophische Fakultät bekennt sich stolz zur Stadt Ústí nad Labem (dt. Aussig). Nähere Informationen über die Stadt, ihre Umgebung und Infrastruktur können Sie an den Stadt-Webseiten zu finden.
www.usti-nad-labem.cz

usti nad labem